Προστέθηκαν νέες φωτογραφίες

Γράφει η Ελπίδα Καλτσούλα, δερματολόγος, αφροδισιολόγος.

"Αντιηλιακή προστασία και φωτογήρανση

Τα αντιηλιακά προϊόντα, τα οποία έρχονται στο προσκήνιο περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, μας υπενθυμίζουν πόσο απαραίτητα είναι για την προστασία του δέρματός μας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Η επιλογή του αντιηλιακού προϊόντος είναι πολύ σημαντική. Επιλέγουμε πάντα αντιηλιακά που βρίσκουμε μόνο στα φαρμακεία. Τα προϊόντα αυτά παρασκευάζονται σε αξιόπιστα επιστημονικά εργαστήρια με αυστηρές κλινικές μελέτες.
Επιλέγουμε αντιηλιακά ανάλογα με τον τύπο δέρματος (φωτότυπο). Ένας δείκτης SPF 30 ή 50 είναι η σωστότερη και συνηθέστερη επιλογή. Η εφαρμογή του αντιηλιακού γίνεται 30’ πριν την έκθεσή μας στον ήλιο και η ανανέωσή του κάθε δύο ώρες.
Η μη χρήση της αντιηλιακής προστασίας δημιουργεί σοβαρές και συνήθως ανεπανόρθωτες βλάβες. Ξεκινάμε από τις ηπιότερες όπως κηλίδες, εφηλίδες, τραχύτητα δέρματος, ελάστωση, ρυτίδες και καταλήγουμε στις σοβαρότερες όπως ακτινικές υπερκερατώσεις, κερατοακανθώματα, βασικοκυτταρικά επιθηλιώματα, ακανθοκυτταρικά επιθηλιώματα, εμφάνιση δυσπλαστικών σπίλων, μελάνωμα. Πολλές φορές δέχομαι την εξής ερώτηση στα ιατρεία μου: «Είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακής προστασίας –εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες- και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου;». Η απάντηση είναι καταφατική. Στα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο και τους υπόλοιπους μήνες, τα οποία είναι το πρόσωπο και τα χέρια, επιβάλλεται η εφαρμογή αντιηλιακού προϊόντος.
Τελειώνοντας αυτή τη σύντομη ενημέρωση, έχω να επισημάνω την καταστροφική δράση των ηλιακών ακτίνων τις προηγούμενες δεκαετίες, λόγω της μη ύπαρξης ενημέρωσης για την ορθή χρήση των αντιηλιακών προϊόντων. Ας ελπίσουμε ότι από εδώ και στο εξής θα υπάρχει συμμόρφωση. Από ό,τι εισπράττω από τα ιατρεία μου, ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται και να συνειδητοποιεί πόσο σημαντική είναι η χρήση του αντιηλιακού στην υγεία του δέρματος και όλου του οργανισμού.
Ελπίδα Καλτσούλα
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος"

www.facebook.com/864335590583353/photos/a.865...