Προστέθηκαν νέες φωτογραφίες

#stopsmoking#samospharmacies.
Τις τελευταίες δεκαετίες το κάπνισμα και οι βλαβερές του συνέπειες στον οργανισμό έχουν απασχολήσει πολύ τον επιστημονικό κόσμο και την κοινή γνώμη. Προκειμένου, μάλιστα, να γίνει λίγο πιο ξεκάθαρο και κατανοητό το θέμα, διεξήχθη έρευνα σε 27 Ευρωπαϊκές αλλά και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα με τίτλο ‘’Κάπνισμα η απόλαυση που σκοτώνει’’. Ανάμεσα στα συμπεράσματα αυτής της έρευνας ήταν και ότι, ακόμη και οι πιο φανατικοί καπνιστές συμφώνησαν πως το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει, αφού υπολογίζεται πως κάθε τσιγάρο αφαιρεί πεντέμισι λεπτά ζωής από τον καπνιστή. Εκτιμάται ότι μόνο το 2013, 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πέθαναν εξ’ αιτίας του καπνίσματος, ενώ εκτιμάται πως το 2025 οι σχετιζόμενοι με το κάπνισμα θάνατοι θα ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια. Δυστυχώς, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών σε θανάτους που σχετίζονται με το κάπνισμα. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα 650.000 (όσο ο πληθυσμός της Κύπρου) άτομα χάνουν την ζωή τους εξ’ αιτίας αυτής της κακιάς συνήθειας.

Ιστορία του καπνού

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το δέντρο του καπνού έκανε την εμφάνιση του περί το 6000 π.Χ. στην Αμερική. Οι κάτοικοι της Αμερικής τον χρησιμοποιούσαν με διάφορους τρόπους, όπως για θρησκευτικές και πολιτικές ιεροτελεστίες και όχι μόνο. Οι Ινδιάνοι έκαναν χρήση του καπνού για να θεραπεύσουν πονοκεφάλους και άλλες ενοχλήσεις που είχαν. Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος ταξίδεψε, όπως λέγεται, στις Ινδίες για να φέρει μπαχαρικά το 1492 μ.Χ. καλωσορίστηκε από τους Ινδιάνους σαν θεός και για αυτό, μεταξύ των δώρων που του προσέφεραν, υπήρχαν και φύλλα καπνού. Έτσι, οι συνταξιδιώτες του Κολόμβου εισήγαγαν τον καπνό στις Ευρωπαϊκές χώρες με πρώτες την Ισπανία, την Γαλλία και την Πορτογαλία. Μετά, μεταφέρθηκε ραγδαία στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι αριστοκράτες μάλιστα υιοθέτησαν το κάπνισμα με πίπα για να περνούν ξεκούραστα και ευχάριστα την ώρα τους. Κατά την διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα, τα φύλλα καπνού χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και ως νομισματική μονάδα. Η πρώτη καλλιέργεια καπνού έγινε στην Βιρτζίνια το 1612. Τον 19ο αιώνα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το πούρο, ενώ τον 20ο αιώνα η εξέλιξη της τεχνολογίας επέτρεψε την μαζική παραγωγή και έτσι, έκαναν την εμφάνιση τους και τα πρώτα τσιγάρα. Στην Ελλάδα ο καπνός ήρθε στις αρχές του 18ου αιώνα, πιθανόν από τους Γάλλους, και η χρήση του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από το κράτος και την εκκλησία.

Τι είναι το τσιγάρο;

Ο καπνός είναι ένα αρωματικό φυτό το οποίο ανήκει στην κατηγορία των σολανίδων, από όπου προέρχονται πολλά λαχανικά όπως οι ντομάτες και οι μελιτζάνες, αλλά και πολλές φαρμακευτικές ουσίες όπως η ατροπίνη, η λοβελίνη και η στρυχνίνη, οι οποίες όμως είναι δηλητηριώδεις αν χορηγηθούν σε μεγάλες ποσότητες. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει ένα θανατηφόρο κοκτέιλ 4.000 περίπου χημικών ουσιών. Από αυτές, περίπου 60 είναι θανατηφόρες και 100 είναι τοξικές. Αρκεί μόνο να πούμε πως αν κάποια από αυτές τις ουσίες βρισκόταν σε κάποιο τρόφιμο, αυτό θα αποσύρονταν αυτομάτως από το εμπόριο.

Οι τρείς κύριες ουσίες στις οποίες έχει επικεντρωθεί το επιστημονικό ενδιαφέρον είναι :

Το μονοξείδιο του άνθρακα
Η πίσσα
Η νικοτίνη
1. Το μονοξείδιο του άνθρακα

Παράγεται κατά την καύση του καπνού και απορροφάται από τους πνεύμονες εμποδίζοντας σε μεγάλο βαθμό την μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος.

2. Η πίσσα

Η πίσσα είναι καρκινογόνος ουσία και προέρχεται από την καύση του καπνού. Εναποτίθεται στους πνεύμονες και στο αναπνευστικό σύστημα δημιουργώντας μια μαύρη επικάλυψη, η οποία παραμένει για αρκετά χρόνια μετά την διακοπή του καπνίσματος.

3. Η νικοτίνη

Πήρε το όνομα της από τον Γάλλο πρέσβη της Πορτογαλίας Jean Nicot de Villemain (Ζαν Νικότ), ο οποίος εκθείαζε τις ιατρικές ιδιότητες του καπνού και τον παρουσίασε ως πανάκεια. Η νικοτίνη είναι η ουσία που προκαλεί τον εθισμό στους καπνιστές και αποτελεί την τρίτη σε σειρά πιο εθιστική ουσία μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη. Για τον λόγο αυτό, η προσπάθεια απεξάρτησης από το κάπνισμα γίνεται δύσκολη υπόθεση δίνοντας σήμα στον οργανισμό πως έχει ανάγκη να πάρει την δόση καπνίζοντας το επόμενο τσιγάρο. Χαρακτηριστικό του πόσο εξαρτημένος είναι ένας καπνιστής είναι το πόσο πρωί κάνει το πρώτο του τσιγάρο.

Οι βλαβερές συνέπειες
Τον Μάϊο του 2007 σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής καρδιολογικής εταιρίας για την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, το τσιγάρο χαρακτηρίστηκε ως ο νούμερο ένα δολοφόνος της ανθρωπότητας.

Μερικές από τις παθήσεις για τις οποίες ευθύνεται το τσιγάρο είναι:

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Καρκίνο (στόματος, πνευμόνων, ουροδόχου κύστης κ.ά)
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Πεπτικό έλκος
Υπογονιμότητα
Μείωση μνήμης
Μολύνσεις των ούλων και των δοντιών
Μύθοι και Αλήθειες
Light τσιγάρα
Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που καλλιεργείται εδώ και χρόνια από τις καπνοβιομηχανίες. Στην πραγματικότητα τα light και τα ultra light τσιγάρα είναι και τα πιο επικίνδυνα. Η ποσότητα νικοτίνης που περιέχεται στα light τσιγάρα προκαλεί τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα στον οργανισμό, ενώ ο καπνιστής κάνει περισσότερες ρουφηξιές προκειμένου να δώσει στον οργανισμό του το ποσοστό νικοτίνης στο οποίο είναι εθισμένος.

Πούρο αντί για τσιγάρο
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως, με το να καπνίζουν πούρο αντί για τσιγάρο, κάνουν μικρότερο κακό στην υγεία τους. Στην πραγματικότητα όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το πούρο βλάπτει και μάλιστα εξίσου πολύ. Ο καπνός του πούρου περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις τοξικών και καρκινογόνων ουσιών συγκριτικά με το τσιγάρο. Ένα πούρο ισοδυναμεί με πέντε βαριά τσιγάρα και είναι ότι χειρότερο για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Έκοψα το κάπνισμα και πάχυνα
Με το κάπνισμα έχει παρατηρηθεί μια μικρή αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού λόγω της νικοτίνης, ο οποίος επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα με την διακοπή του καπνίσματος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο πρώην καπνιστής θα πάρει απαραίτητα βάρος. Η αύξηση του βάρους είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας να αντικαταστήσουμε το τσιγάρο, το οποίο θεωρητικά μας προσφέρει απόλαυση, με κάτι άλλο αντίστοιχα απολαυστικό, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το φαγητό. Αντί για φαγητό ως υποκατάστατο του τσιγάρου, μπορείτε να ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό όπως είναι ένα άθλημα ή κάποιο χόμπι. Έτσι, θα κάνετε καλό στην υγεία σας και θα διατηρήσετε το βάρος ενώ το τσιγάρο θα είναι πλέον παρελθόν.

Παιχνίδια του μυαλού – Απεξάρτηση
Ο άνθρωπος έχει αισθητήριους υποδοχείς για οτιδήποτε του προκαλεί ευχαρίστηση, όπως όταν είναι κάτι γλυκό. Για τον καπνό δεν υπάρχουν υποδοχείς και συνεπώς, δεν είναι ευχαρίστηση. Δεν γεννηθήκαμε για να καπνίζουμε. Το κάπνισμα είναι μια επίκτητη συνήθεια που οφείλεται στην εξάρτηση από την νικοτίνη και στην μηχανική ψυχοκινητική συνήθεια. Ο καπνιστής πιστεύει πως κόβοντας το τσιγάρο θα περάσει το μαρτυρικό σύνδρομο στέρησης της νικοτίνης. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένα παιχνίδι του μυαλού. Καπνιστές που έκοψαν το τσιγάρο αναφέρουν πως δεν υπάρχει κανένας σωματικός πόνος και πως είναι καθαρά θέμα εγκεφαλικό. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους, πως το κάπνισμα δεν είναι μαγκιά, είναι εξάρτηση, μαγκιά είναι να μην έχεις καμία εξάρτηση.

5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην διακοπή του καπνίσματος

Επιλέξτε την κατάλληλη εποχή για να διακόψετε το κάπνισμα. Εποχή χωρίς πολύ άγχος, στεναχώρια ή τσακωμούς.
Ενημερώστε για την απόφαση σας αυτή το οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον και ζητήστε τους να μην σας βάζουν σε πειρασμό.
Δείξτε αποφασιστικότητα. Η έλλειψη που θα νιώθετε στην αρχή κρατάει μόνο για λίγες ημέρες.
Αποφύγετε για τις πρώτες ημέρες τους παράγοντες που σας δημιουργούν διάθεση για κάπνισμα όπως μπορεί να είναι το αλκοόλ, ο καφές, οι νυχτερινές έξοδοι κ.ά.
Ακόμη και αν αποτύχει η πρώτη σας προσπάθεια ξαναδοκιμάστε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Όλα είναι μέσα στο μυαλό μας.
Καλή επιτυχία!

www.facebook.com/864335590583353/photos/a.865...