Προστέθηκαν νέες φωτογραφίες

#ο_δικος_μας_φαρμακοποιος Stavros Eleftheriou 😇
Το κ ρ υ ο λ ό γ η μ α εκδηλώνεται με πονόλαιμο, βήχα, «μπούκωμα», συνάχι, με ή χωρίς «δέκατα» ή πυρετό ή πόνους σε όλο το σώμα, που μερικές φορές επιμένουν για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες.
Το κρυολόγημα προκαλείται από μόλυνση που οφείλεται σε κάποιον από τους 100 διαφορετικούς ρινοϊούς. Άλλοι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα είναι οι κορωνοϊοί, οι αδενοϊοί, οι εντεροϊοί, ο μεταπνευμονοϊός και οι ιοί παραϊνφλουέντζας.
◎ Η μετάδοσή του κρυολογήματος γίνεται κυρίως με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται από τα πάσχοντα άτομα με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα ή με τη μεταφορά μολυσμένου υλικού με τα χέρια. Η πάθηση παρουσιάζει εποχικό χαρακτήρα, με τα περισσότερα περιστατικά να καταγράφονται τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες καθώς και κατά την έναρξη της άνοιξης.
◎ Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σωματικής άσκησης, από την κακή διατροφή και το κάπνισμα, παράγοντες που εξασθενούν τις άμυνες του οργανισμού, “συμβάλει” στην εύκολη μετάδοση του νοσήματος και στην αύξηση των ασθενών.
◎ Μετά από την αρχική λοίμωξη, η περίοδος επώασης του ιού κυμαίνεται στις 8 με 12 ώρες. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν κατευθείαν μετά από αυτή την περίοδο ή μπορεί να ξεκινήσουν μετά από 2 - 5 ημέρες μετά τη μόλυνση. Ωστόσο συνήθως εμφανίζονται μετά από 10 ώρες.
◎ Τα συμπτώματα του Κρυολογήματος
Η πρώτη ένδειξη του κρυολογήματος είναι ο πονόλαιμος. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, μπούκωμα της μύτης, φτάρνισμα και βήχα. Αυτά ακολουθούνται συνήθως από μυϊκούς πόνους, αδυναμία, αδιαθεσία, πονοκέφαλο και μείωση της όρεξης για φαγητό.
Τα κρυολογήματα συχνά μπορούν να προκαλέσουν υψηλό πυρετό και εξάντληση, ωστόσο συνήθως αυτά είναι συμπτώματα γρίπης. Τα συμπτώματα εξαφανίζονται συνήθως μετά από 1 εβδ. αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν έως 14 ημέρες, με τον βήχα να διαρκεί και να ταλαιπωρεί περισσότερο από τα άλλα συμπτώματα!
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα στους ηλικιωμένους και τα παιδιά και μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πυρετό και εξανθήματα.
→ Η διάγνωση της νόσου βασίζεται στην κλινική εικόνα του ασθενούς.
◎ Η θεραπεία στην περίπτωση του κοινού κρυολογήματος είναι συμπτωματική, δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση των ιών που το προκαλούν.
Εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων, στόχος είναι και η αποτροπή των πιθανών επιπλοκών της νόσου. ⚠ Συστήνονται
ανάπαυση, κατανάλωση υγρών, αφεψήματα βοτάνων, βιταμίνης C, συμπληρώματα διατροφής με εχινάκεα, πρόπολη, ψευδάργυρο, χορήγηση αντιπυρετικών και ενίοτε χρήση αποσυμφορητικών για τη μύτη ή απογχρεμπτικών σκευασμάτων.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος επειδή στοχεύουν στην καταπολέμηση βακτηρίων και όχι ιών.
Ευχαριστούμε τα SamosPharmacies και τον Φαρμακοποιό Ελευθερίου Σταύρο για τις πολύτιμές πληροφορίες 📝 !
#cold #diagnosis #symptoms #treatrment #advancepharmacies

www.facebook.com/864335590583353/photos/a.867...